• A lódarázs az egyik legelterjedtebb darázsfajta a Földön. Koratavasszal ezek a rovarok egyedül élnek. A megtermékenyített nőstények ilyenkor a darázsfészek megépítéséhez szükséges növényi rostokat gyűjtenek. A királynők keresnek egy számukra megfelelő helyet, ahol nekikezdenek a darázsfészek építéséhez. Májusra akár húsz sejtből álló fészket is építhet a magányos darázs, melyben már az első utódok is helyet kapnak.

 


 

  •  A petékből kikelő dolgozó rovarok a királynő lányai, akik nem képesek a peterakásra. Nekik két feladatuk van, a fészek és későbbi testvéreik gondozása. A királynő ezután csak a peterakásra koncentrál, minden más feladatot a dolgozók végeznek el. A darazsak 4 hónapig is építhetnek egy gigantikus fészket, bár ilyet ritkán lát az ember.
  • Augusztusban, amikor a legtöbb lárva és báb van a darázsfészek belsejében, akkor a legveszedelmesebbek a darazsak.

 

 

 

  • Az utolsó lárvák ősszel kezdik meg a bebábozódást, ezekből lesz a királyi nemzedék, akik képesek lesznek a szaporodásra. Október közepén a királyi lárvák kikelnek, de még két hétig a dolgozó darazsak gondoskodó szárnyai alatt élnek, mielőtt kirepülnének. Csak a megtermékenyített nőstények maradnak életben. Sziklahasadékokba és fákba bújnak el a hideg elől.  A darazsak életben maradását a következő tavaszig a szervezetükben elraktározott cukor segíti. Tavasszal az előző évi fészkek üresen állnak helyükön, hiszen minden újra kezdődik elölről. Egy megtermékenyített nőstény új helyet keres magának, új fészket épít, és egy teljesen új kolóniát hoz létre.

 

Darázsirtás rendelhető, a kattintás után!

 

Címkék: lódarázs darázs darazsak darázsfészek

A bejegyzés trackback címe:

https://darazsak.blog.hu/api/trackback/id/tr282392612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása