Hazánkban körülbelül egy éve kezdték el használni a rovarok irtására alkalmas porozógépes rovarirtást, mely módszert Angliában már évek óta alkalmaznak. Ez az újfajta irtásmód jól alkalmazható darázsirtáskor, méhirtáskor, hangyairtáskor és a kültéren történő különleges kártevők (verőköltő bodobács, vaspondró, futrinka) elleni védekezéskor is.

 

Tudnivalók darázs vagy méhirtás előtt:

 

 

 Mire számíthat,  akkor ha a darazsak, méhek rejtett helyen vannak, vagyis a darázsfészek, méhkas nem látható, csak egy rést, lyukat lát, amelyen keresztül a rovarok ki-be közlekednek?

 

Ilyen esetben olyan céget válasszon, akik porozógéppel dolgoznak. A porozógéppel bontás nélkül képes a rovarirtó szakember darázs vagy méhirtást végezni, mert a gép szára olyan kicsi, hogy a rovarok által használt rés elég a rovarirtó por bejuttatásához. A gép nagy nyomáson 1-2 méterre képes ellőni a rovarirtószert. Ezzel a módszerrel a darázsfészek, vagy méhkas fizikai eltávolítása nélkül is eredményesek lehetünk, hiszen a gépbe töltött por nagy előnye, hogy nem szívódik fel, mint egy vizes oldat, hanem szétterül, megül a felületeken és tartósan elpusztít minden rovart, ami áthalad a kezelt területen. Darázsirtáskor vagy méhirtáskor nem kell attól rettegni, hogy a szakember mit tesz tönkre, hiszen ilyenkor még a gipszkarton átázásának veszélye sincsen meg. A rovarirtószer csak a rovarok szervezetére hat, emberre vagy háziállatra teljesen veszélytelen.

 

 

 

Mire számíthat,  akkor ha a darazsak, méhek rejtett helyen voltak, és Ön eltömte az egyetlen közlekedési útjukat purhabbal?

  • Ilyen esetben mindig nehéz dolga van a rovarirtónak. A bontás nélküli irtás ígérete ilyenkor sok esetben semmisé válik, hiszen a tulajdonos szinte lehetetlenné teszi a darázsirtó munkáját. A padláson való vizsgálódáskor (ha van, illetve, ha ez lehetséges), sokszor megleli a darazsak fészkét a mester, ilyenkor viszonylag könnyen elpusztíthatóak a betolakodók.
  • Ha a padlásról nem megoldható a darazsak, méhek irtása, akkor a szakember először a tömítőanyag eltávolítását kísérli meg, majd ha ez nem vezet célhoz, akkor egy fúró segítségével ejt néhány lyukat a darázsfészek vélt helyénél, hogy így segítse a por bejutását a rovarokhoz. Ha a rovarirtó porozószer nem jut be a darazsakhoz/méhekhez, akkor bontást kell alkalmazni.
  • Ha a rovarok kaparászását, zümmögését már a mennyezeten (gipszkartonon, lambérián) keresztül hallani, akkor belülről is elvégezhető az irtás. Ekkor a gipszkartonon ejtett apró furaton keresztül fújatható be a por. A gipszkartont ilyen esetben felesleges félteni, a szakembert munkájában akadályozni, hiszen a rovarok előbb-utóbb úgyis kárt tennének benne (átrágnák magukat). Ha belül nem hallani a zsongást, akkor kívülről, minimális megbontással orvosolják a problémát.

 

Mire számíthat,  akkor ha a darazsak, méhek fészke látható a padlás sarkában a szigetelőanyag között?

  • Ilyenkor a kolónia egy része látszik csak, a darazsak fészke, vagy a méhkas másik fele a szigetelőanyag alatt bújik meg. Ekkor a szakember szétrombolja a fészket, felhajtja a szigetelőanyagot, ott ahol a rovarok vannak, és rovarirtó szerrel kezeli a kolóniát, és a körülöttük lévő környezetet. Ilyenkor szintén a porozógépes darázsirtást/méhirtást jobb előnyben részesíteni, mert egyrészt nincs meg annak a veszélye, hogy átázik a gipszkarton, másrészt a por tartósan megül a felületeken és folyamatosan pusztítja a fészekbe visszaérkező méheket/darazsakat. Ha kívülről látszik egy megközelíthető, a rovarok által használt közlekedési hely, akkor a szakember ott is bejuttatja a port.

 

 

Darázsirtás és méhirtás rendelhető a kattintás után!

 

 

Címkék: darázsirtás darazsak darázsfészek darázsirtó méhirtás

A bejegyzés trackback címe:

https://darazsak.blog.hu/api/trackback/id/tr293548546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása