Darázscsípés utáni tünetek

 2021.07.01. 16:27

A darázscsípés tüneteinek súlyosság szerinti besorolása:

 

 

Enyhe tünetek:

A darázscsípés után test szerte (pl. tenyéren, talpon, végtagokon) viszketés, bőrpír esetleg csalángöb észlelhető.

 

Súlyos tünetek:

Többszörös darázscsípés esetén (a méreganyag enzimeinek hatására) viszont sejt- és szövetkárosodás, bevérzés, vérnyomásesés, fokozott bélműködés, szédülés, ájulás, légzési nehézség, vérvizelés, bénulás és beszédkiesés alakulhat ki.

 

 

 

Életveszélyes állapot - Anafilaxia:

A darázscsípésre allergiás ember azonnal és hevesen, gyakran robbanásszerűen reagál, amely hirtelen kezdődő, gyorsan kialakuló, az egész szervezetet érintő, életveszélyes allergiás válaszreakcióban nyilvánul meg és a keringés, illetve a légzés összeomlásához vezethet.

 

A híres túlélőembert, Bear Gryll-t egy méh csípte meg egyik utazásán. Rögtön mutatkoztak rajta az allergia jelei:

 

  Az anafilaxiára utaló tüneteket mindig vegye komolyan!

 


 

Darázscsípés okozta anafilaxiás tünetek:

 

 A szapora pulzus, a kipirult bőr, a fektetéskor is alacsony vérnyomás, a csalánkiütés, a fulladásérzés, a torokszorítás, a szédülés, az általános gyengeség érzése, a halálfélelem, ziháló légzés, a szem, a fül, az ajkak, a nyelv és az arc duzzanata, a vérnyomásesés miatti ájulás és eszméletvesztés, valamint szívritmuszavar.

Az anafilaxia az esetek egy részében enyhe lefolyású és kezelés nélkül is elmúlhat, viszont a halálos roham, az anafilaxiás sokk is kezdődhet enyhe tünetekkel! Ha a duzzanat nem a darázscsípés helyén keletkezik, vagy ha fulladás, ájulás érzése lép fel, akkor a következő csípéskor már komoly anafilaxia kialakulásával kell számolni!

 

A darázscsípés és a vele járó kellemetlenségek megelőzhetőek, ha megfelelő szakértelemmel rendelkező egészségügyi gázmester végzi a darazsak kiirtását! Az anafilaxiás sokk halállal is végződhet, ha teheti, mindig hívjon darázsirtó szakembert!

 

 

Darázsirtás rendelhető a kattintás után!

 

Címkék: darázsirtás darazsak darázscsípés darázsirtó

A bejegyzés trackback címe:

https://darazsak.blog.hu/api/trackback/id/tr352515637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása